4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Mitsubishi ASX 1.8 Di-D AWD - Skoda Yeti 1.8 TSI 4x4

Δύο από τα πιο καλοπουλημένα crossover της ελληνικής αγοράς στην τετρακίνητη εκδοχή τους μεταμφιέζονται σε παίκτες παντός... καιρού, με την κόντρα βενζίνης και ντίζελ να βρίσκεται πάντα στο προσκήνιο.

ΠΕΡΑ από την αμφιλεγόμενη εμφάνιση, τα ASX και Yeti έχουν το κοινό σημείο των καλών πωλήσεων, μιας και πρόκειται για μοντέλα που μπορούν να επιτελέσουν άριστα το ρόλο του μοναδικού αυτοκινήτου για μια τυπική ελληνική οικογένεια. Για όποιον θέλει το κάτι παραπάνω σε επιλογή οδοστρώματος οι τετρακίνητες εκδόσεις είναι εδώ για να το προσφέρουν. Το Skoda «φορά» τον εξαιρετικό 1.8 TSI του VW Group, που μακάρι να έμπαινε και στη θέση του 1.4 με τη διπλή υπερσυμπίεση και στο Tiguan. Πρόκειται για ένα βενζινοκινητήρα υπόδειγμα καλής λειτουργίας, υψηλής απόδοσης και μειωμένης κατανάλωσης, τόσο που απορούμε γιατί η VW επιμένει στα «δίτουρμπα» για τα δικά της μοντέλα. Όπως και να ’χει, ο κινητήρας του Yeti βρίσκει απέναντί του -στο ASX- ένα μοντέρνο ντίζελ με τον ίδιο ακριβώς κυβισμό των 1.798 κ.εκ., που αλλάζει τα... ράθυμα -καίτοι οικονομικά- δεδομένα του ατμοσφαιρικού 1.6 βενζίνης της δικίνητης έκδοσης του Mitsubishi.

Πίσω από τα χειριστήρια
Έχοντας, λίγο έως πολύ, εξαντλήσει τα σχόλιά μας πάνω στις καρότσες των αυτοκινήτων σε παλαιότερες δοκιμές, στεκόμαστε λίγο στην οδική συμπεριφορά, πριν περάσουμε στο διά ταύτα, στην κόντρα κατανάλωσης μεταξύ των κινητήρων δηλαδή. Το Yeti στην τετρακίνητη εκδοχή συμπεριφέρεται όπως και το δικίνητο. Αυτό σημαίνει ότι είναι «ασφαλτοκεντρικά» στημένο, με συμπεριφορά που δε διαφέρει σε σχεδόν τίποτα από τα καλά μικρομεσαία πατώματα του γκρουπ VW (Golf, Leon), παρά το κατά τι αυξημένο ύψος. Το πάτημα είναι άριστο κάτω από όλες τις συνθήκες, το τιμόνι ακριβές, παρ’ ότι ελαφρύ, και επιπλέον η τετρακίνηση σε ξελασπώνει στην έξοδο των στροφών, με αρωγό τον καταπληκτικό κινητήρα. Το ASX το νιώθει κανείς -και είναι- πολύ πιο μαλακό. Οι κλίσεις στις στροφές είναι αυξημένες, ενώ η πίσω ανάρτηση παρουσιάζει ασάφεια που περιμένει κανείς από πιο hardcore εκτός δρόμου κατασκευές. Το συγκεκριμένο σημείο μετατρέπεται σε πλεονέκτημα, αν μιλάμε για κίνηση στο χώμα, όπου το ASX περνά «αέρα» από τις ανωμαλίες, την ώρα που το καθαρά ασφάλτινο Yeti δείχνει κάπως να δυσανασχετεί - χωρίς ουσιαστικό πρόβλημα όμως. Τέλος, οφείλουμε να σημειώσουμε τη «σαν ένα κομμάτι μέταλλο» αίσθηση που αποκομίζει κανείς από το Mitsubishi, και μάλιστα ύστερα από 38.000 σκληρά δημοσιογραφικά χιλιόμετρα.

Στο χώρο των κινητήρων...
... και τα δύο μοντέλα αγωνίζονται να δικαιολογήσουν την επιλογή καυσίμου. Ο 1.8 TSI τραβά με απίθανο τρόπο, και θυμίζουμε ότι πρόκειται για υποκυβισμένη έκδοση του 2.0 TSI των 200+ ίππων που συναντούμε σε Golf GTI, Scirocco κ.ά. Η μείωση του κυβισμού έχει γίνει με ελάττωση της διαδρομής του εμβόλου, κάτι που σημαίνει ακόμα μεγαλύτερη έφεση στο στροφάρισμα. Παρά ταύτα, η ροπή από το ρελαντί είναι πανταχού παρούσα, μαρτυρώντας την άριστη δουλειά των Γερμανών στο σετάρισμα της τροφοδοσίας καυσίμου. Έτσι, λοιπόν, ο καθένας έχει στο δεξί του πόδι όση ροπή χρειάζεται ώστε να μπορεί να κινείται με πολύ χαμηλές στροφές, κρατώντας την κατανάλωση χαμηλά, και, ταυτόχρονα, γνωρίζει ότι μπορεί να βυθίσει το πεντάλ του γκαζιού και να στροφάρει τον κινητήρα έως τον κόφτη χωρίς κανένα πρόβλημα. Στο ιαπωνικό στρατόπεδο η παρουσία του ντίζελ μας κάνει εξ ορισμού να ξεχνάμε το στροφάρισμα, αλλά υπογραμμίζουμε ότι πρόκειται για έναν εξαιρετικό κινητήρα. Η παροχή ροπής του είναι αδιάκοπη από τις 1.300 σ.α.λ. έως και λίγο πάνω από τις 4.000, τόσο που το μαλακά στημένο ASX σηκώνεται στα... πίσω πόδια, αν πατήσει κανείς τέρμα γκάζι με 2η ή 3η σχέση. Ταυτόχρονα, με τη σωστή κλιμάκωση του κιβωτίου (είναι άριστο και σε αίσθηση), η κατανάλωση αρνείται να ξεπεράσει τα 10 λίτρα/100 χλμ., όσο κι αν προσπαθήσαμε με πέντε άτομα φορτίο και 4.000 σ.α.λ. αδιάκοπα για πολλά χιλιόμετρα στην εθνική οδό. Φυσικά, αυτός ο τρόπος οδήγησης δεν προτείνεται, αλλά είναι ένα δείγμα του τι ΔΕΝ μπορεί να κάψει ο κινητήρας. Σε πραγματικές συνθήκες ταξιδιού, με 130-140 χλμ./ώρα, τα δύο αυτοκίνητα κινήθηκαν με αρκετά οικονομικό ρυθμό. Νικητής καθαρά το πετρέλαιο.

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΣ 198,4 χλμ.
MITSUBISHI ASX 1.8 Di-D AWD 7,6 λίτρα/100 χλμ.
SKODA YETI 1.8 TSI 4x4 8,9 λίτρα/100 χλμ.

Στην πόλη
Όπως σε όλες τις ανάλογες δοκιμές μας, ταλαιπωρήσαμε τα αυτοκίνητα και τους εαυτούς μας σε... βαρύ αστικό περιβάλλον, προσπαθώντας να μάθουμε πόσο είναι το μέγιστο που μπορούν να κάψουν. Καταφέραμε να γράψουμε πάνω από 100 χιλιόμετρα μέσα στην αθηναϊκή κόλαση, με συνεχόμενο σταμάτα-ξεκίνα και φανάρια που χρειάζεσαι έως και... δεκάλεπτο για να τα περάσεις. Τα πράγματα εκεί σκουραίνουν πολύ για το βενζινοκίνητο Yeti, ενώ το ASX υποβοηθείται αρκετά από το σύστημα Start & Stop (AS&G, κατά τη Mitsubishi), που ωστόσο δεν είναι από τα καλύτερα σε λειτουργία, μιας και ο πετρελαιοκινητήρας δείχνει αρκετά απρόθυμος να πάρει μπροστά με το πάτημα του συμπλέκτη μόλις ανάψει το πράσινο. Σε ό,τι αφορά την κατανάλωση, πάντως, το ASX ρίχνει... γύρο στο Yeti, και μάλιστα με ευκολία.

ΑΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ 104,3 χλμ.
MITSUBISHI ASX 1.8 Di-D AWD 9,8 λίτρα/100 χλμ.
SKODA YETI 1.8 TSI 4x4 12,7 λίτρα/100 χλμ.

Επαρχιακός δρόμος
Αν δεν έχει διάθεση κανείς να... πυροβολήσει στα βουνά, ο επαρχιακός δρόμος είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για χαμηλή κατανάλωση. Με τη ροπή των κινητήρων να αναλαμβάνει δράση στις ανωφέρειες, καταφέρνει κανείς να κινείται σχεδόν χωρίς γκάζι - αλλά με ταχύτητα στο κιβώτιο όπου η κλίση του δρόμου είναι κατηφορική. Σε αυτήν την τελευταία συνθήκη οι μοντέρνοι κινητήρες κάνουν fuel cut-off, δηλαδή καταναλώνουν... μηδέν. Οδηγώντας, λοιπόν, με τη φόρα μπορείς να δεις χαμηλά νούμερα στο trip computer, που επιβεβαιώσαμε στο ακέραιο και με τη μέτρησή μας στο βενζινάδικο. Ο Di-D του Mitsubishi κερδίζει και την τρίτη μονομαχία του με τον TSI του Skoda. Το Yeti καίει λίγο για την απόδοσή του, αλλά το ASX είναι απλώς εκτός συναγωνισμού.

ΕΠΑΡΧΙΑΚΟ ΔΙΚΤΥΟ 47,4 χλμ.
MITSUBISHI ASX 1.8 Di-D AWD 6,6 λίτρα/100 χλμ.
SKODA YETI 1.8 TSI 4x4 8,1 λίτρα/100 χλμ.

Διαφορετικοί προσανατολισμοί
Όσο κοντά κι αν είναι σε προδιαγραφές τα δύο αυτοκίνητα της δοκιμής, τελικά σε μεγάλο βαθμό ικανοποιούν διαφορετικές ανάγκες. Έχοντας να κάνουμε με τετρακίνητα οχήματα, οφείλουμε να σημειώσουμε τον εξαιρετικό τρόπο με τον οποίο θα ισοπεδώσει η ανάρτηση του Mitsubishi οποιονδήποτε χωματόδρομο τολμήσει να βρεθεί στο διάβα του οδηγού, έστω κι αν αυτό σημαίνει συμβιβασμούς στην αμεσότητα των αντιδράσεων του αυτοκινήτου στην άσφαλτο. Παράλληλα, το πετρελαιοκίνητο ASX με το μοντέρνο Di-D κάτω από το καπό κερδίζει -αναμενόμενα και καθαρά- τη μάχη της κατανάλωσης απέναντι στο Yeti. Ωστόσο, ο all-around χαρακτήρας και ο οικονομικός κινητήρας του ASX κοστολογούνται σημαντικά ακριβότερα - περί τα 4.500 ευρώ, ποσό που θα αποσβεσθεί από κάποιον που πραγματοποιεί αρκετά χιλιόμετρα σε ετήσια βάση. Από την άλλη, ο προσανατολισμός του Yeti είναι πιο οδηγοκεντρικός. Το Skoda προτείνεται ανεπιφύλακτα σε κάποιον που η πλειονότητα των διαδρομών του αποτελείται από άσφαλτο, όπου συμπεριφέρεται... βασιλικά, πατώντας με αρχοντιά και σιγουριά σε κάθε είδους συνθήκη και, αν το επιδιώξει κανείς, στρίβοντας εν είδει σπορ μικρομεσαίου._ Σ. Λ.

MITSUBISHI ASX 1.8 DI-D AWD
ΥΠΕΡ/ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ/ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ/ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΕΚΤΟΣ ΔΡΟΜΟΥ
ΚΑΤΑ/ΑΣΑΦΕΣ ΤΙΜΟΝΙ/ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΠΙΣΩ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΤΟ/ΤΙΜΗ ΑΓΟΡΑΣ

SKODA YETI 1.8 TSI 4x4
ΥΠΕΡ/ΟΔΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ/ΧΩΡΟΙ/ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ
ΚΑΤΑ/ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΣΤΗΣΙΜΟ ΚΑΙ ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΕΚΤΟΣ ΔΡΟΜΟΥ ΧΡΗΣΗ

Τα μοτέρ πρέπει να λειτουργούν σε συγκεκριμένο εύρος στροφών, προκειμένου να επιτευχθούν ιδανικές καταναλώσεις. Για τον Di-D της Mitsubishi το προτεινόμενο εύρος είναι από τις 1.500 έως τις 3.000 σ.α.λ. και για τον TSI του Skoda από τις 2.000 έως τις 4.500. Αν στόχος είναι οι επιδόσεις, το στροφόμετρο του ASX δε χρειάζεται επ’ ουδενί να περάσει τις 4.000 σ.α.λ., αντίθετα με το Yeti, που στροφάρει δυναμικά έως τον κόφτη.

Οι καταναλώσεις των κινητήρων, για όσο διάστημα τους έχουμε οδηγήσει στους 4Τροχούς, κυμαίνονται στα 7,7 λίτρα/100 χλμ. για το ASX 1.8 Di-D AWD και στα 8,9 λίτρα/100 χλμ. για το τετρακίνητο Yeti. Η ροπή και στις δύο περιπτώσεις είναι αρκετή, αλλά ο ντίζελ της Mitsubishi πραγματικά σηκώνει στα... πίσω πόδια το μικρομεσαίο SUV.

Μπορεί να μετατραπεί και σε... όπλο το Yeti στην άσφαλτο. Αντίθετα, ο χαρακτήρας του ASX είναι πιο πολυσύνθετος, ενώ ο οδηγός έχει λόγο και επί της επιλογής της τετρακίνησης.